Alles wat je wil weten over: Pinterest

We werken met Instagram, TikTok, Facebook maar gebruik jij Pinterest al voor jouw business? Het is misschien niet het meest populaire social platform van Nederland. Maar toch heeft het 4,6 miljoen gebruikers in Nederland[1] Zonde om dat bereik en die potentiële omzet te laten liggen, toch? Tijd om te duiken in de wondere wereld van Pinterest!

Wat is Pinterest?

Pinterest is geen traditioneel social media platform, het is eerder een visuele zoekmachine en een digitaal moodboard/ visionboard.  Je kunt afbeeldingen en video’s verzamelen en organiseren op basis van interesses en thema’s. Gebruikers kunnen borden maken en deze vullen met pins, die verwijzen naar webpagina’s met meer informatie of waar je het product direct kan aanschaffen.

Een post blijft lekker lang zichtbaar!

Een post op social media heeft een lifecycle. Op Pinterest is die lifecycle behoorlijk lang namelijk gemiddeld 4 maanden!

Je kostbare content is op Pinterest veel langer zichtbaar dan bijv. op Instagram.

Daar zijn de gemiddelde cijfers namelijk voor een post 48 uur, stories 24 uur en een reel hooguit 2 weken. Uitzonderingen nagelaten.

Dit betekent dat Pinterest je minder tijd kost dan andere social media en misschien ook wel meer kan opleveren.[2]

Pinterest

De Pinterest gebruiker in Nederland

4,6 miljoen Nederlanders hebben een Pinterest account.  0,8 miljoen van die gebruikers loggen elke dag in, maar laat je niet afschrikken door het dagelijkse gebruik.  De meeste gebruikers loggen in en gaan pinnen als ze opzoek zijn naar inspiratie voor reizen, tassen, kleding, interieur of DIY-projecten. De gebruikers zijn online met een duidelijke intentie, en staan dus open voor (directe) aankopen.

Pinterest bereikt makkelijker en sneller jouw internationale klanten!

Wereldwijd heeft Pinterest 450 miljoen gebruikers, en landgrenzen vervagen als het gaat om inspiratie. Zo zie je in Nederland heel veel pins uit o.a. Amerika en Canada of zelfs Oost-Europa. Dit betekent dat jouw Nederlandse business met 1 pin ook bereikt heeft in die landen. Je bereikt iedere gebruiker die zoekt op het onderwerp van jouw pin.

Heb je nog meer redenen nodig om te starten met Pinterest voor jouw business?

Zo ja, dan heb ik nog een paar!

 • Adverteren op Pinterest is goedkoper dan Meta Business of een pagina in een magazine
 • Het is de manier om organisch (niet betaald) traffic naar je website te genereren. Hoppa “gratis” meer bezoekers naar jouw webshop/ website. Door de borden kan je jouw merkidentiteit (brand identity) supergoed laten zien. Creëer borden die passen bij de kernwaarden en esthetiek van jouw merk, en toon jouw unieke stijl en producten aan potentiële klanten.
 • Verkoop direct je producten: Met de Pinterest Shop-functie kun je producten rechtstreeks op Pinterest presenteren. Maak gebruik van koopbare pins om gebruikers te verleiden om jouw producten te kopen zonder de Pinterest-app te verlaten. Dit maakt het winkelproces simpel en gemakkelijk.

Zoals je hebt kunnen lezen, Pinterest is meer dan alleen een visueel prikbord. Het is een krachtige tool voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun zichtbaarheid te vergroten, een merkidentiteit op te bouwen en waardevolle leads te genereren.

[1] Bron: Social Media Onderzoek Newcom

[2] Bron: https://inspiretothrive.com/pinterest-pins-last/ & https://leahmariemarketing.com/when-to-pin-pinterest/ & https://cappuccinoandfashion.com/lifespan-of-social-media-posts/ & Marketing Facts

Populaire berichten

 • Branding als basis

  Branding is je basis

  Branding is je basis   Ondernemingen groot of klein, [...]

 • Ontdek 4 veelvoorkomende fouten in content creatie

  Als zzp’er maak je vaak zelf je content. En [...]

 • Instagram abonnementen, wat nu?!

  Het is zover: Facebook en Instagram komen met betaalde [...]

Amber van Sluijsdam

Hoi, ik ben Amber van Sluijsdam, een ondernemende marketeer gespecialiseerd in Public Relations en merkbeleving, personal branding expert en business coach. Ik werk met ondernemers, MKB met business over de hele wereld en lokale bedrijven met internationale ambities.

Ready to sparkle?

Neem nu contact op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.