De 4C’s van Content

Content, content, content, content… Het lijkt wel het meest populaire woord onder marketeers en zzp’ers die bezig zijn met hun persoonlijke merk en business. Maar dan moeten we het wel goed doen, toch? Het leven is te kort voor rotzooi 😉

Allereerst, wat is content?

Content is een van oorsprong Engelse term. Het is de verzamelnaam voor alles wat de inhoud van een medium/communicatieplatform aanduidt. Dit kunnen teksten zijn, maar ook video, audio, afbeeldingen of gifs. Dit houdt in dat de teksten op de website vallen onder content, maar ook die Instagram story, Pinterest Pin of de inhoud van een podcast.

Wat kun je met content?

Op je communicatieplatformen, sociale media en in andere media kun je jouw verhaal vertellen. In beeld, tekst of als audio. In je content kun je jezelf of jouw merk laten zien. Je kunt je doelgroep oproepen tot actie of inspireren tot actie (actie = inschrijven voor een nieuwsbrief, het kopen van een product of meedoen aan een winactie).

Content schrijven


De 4C’s van Content

Als je content gaat maken, wordt er vaak geroepen dat het informatief, inspirerend en leuk moet zijn. Allemaal leuk en aardig, maar de 4 C’s zijn veel belangrijker.

 1. Consistent
 2. Clear (Helder)
 3. Constant
 4. Commitment

Consistent

Consistent is een ander woord voor samenhangend. Zorg ervoor dat je content een geheel vormt en dus niet alle kanten op gaat. Een goed voorbeeld waar de meesten, ook ikzelf, de fout in gaan. Je hebt de druk dat je MOET posten op sociale media, op je blog of waar jij ook voor hebt gekozen. Uit pure wanhoop ga je maar een top 3 maken van de lekkerste koffietentjes in de buurt, terwijl koffietentjes niets te maken hebben met jouw business.

Voor consistente content moet je zicht hebben op jouw 4 merkwaarden en bijbehorende unieke inzichten. Zo zorg je ervoor dat je content niet alle kanten op gaat.

Clear (Helder)

Dit lijkt me een helder verhaal. Maar voor de zekerheid toch wat uitleg. Zorg dat je tekst, video, foto of audio helder is qua boodschap. Wat wil je vertellen en waar staat je merk voor? Als het helder is voor jou, dan is het ook sneller helder voor jouw medewerkers, klanten en zelfs voor je tante.

Helderheid creëer je door eerlijk te zijn naar jezelf en te ontdekken wat jij wilt dat mensen voelen en denken bij jouw merk.


Constant

Met een ander woord: standvastig. Zorg voor regelmaat. Voor jezelf en voor je lezers/klanten/volgers is het prettig om te weten waar ze aan toe zijn. Plus het is goed voor je bereik op sociale mediaplatformen.

Commitment

Een merk bouwen, een business bouwen, een community bouwen, een bedrijf runnen, een marketingafdeling runnen, campagnes doen… ALLES staat of valt met commitment. Als je een blog begint, kun je niet eerst 3 weken lang elke dag iets posten en daarna maanden niets. Je gaat een commitment aan met je lezers.

Hetzelfde geldt voor sociale media. Zorg ervoor dat je er bent voor je volgers. Maar ook voor je business, je gaat een verbintenis aan met je klanten.

Zeker als zzp’er kan het zijn dat je even weinig tijd hebt voor je blog of podcast. Of het kan zijn dat er iets vervelends gebeurt en je een paar weken je bed niet uit wilt komen. Vooruit werken of reservecontent voor diverse communicatieplatformen zoals sociale media zijn daarvoor de oplossingen. Daarom is het ook zo belangrijk om van tevoren al je campagnes voor de feestdagen te plannen en te maken. Een slimme meid is voorbereid 😉

Hulp nodig?

Die 4C’s zijn best confronterend. Want is je verhaal wel helder? Is je content samenhangend? Ben je constant en consequent in je content?

Dit krijg jij scherp tijdens het Van Sluijsdam Brandingstraject.

Tijdens het Van Sluijsdam Brandingstraject gaan we aan de slag met jouw merkwaarden, unieke inzichten, jouw verhaal en toveren dat met een content blueprint om in talloze contentonderwerpen. Daarnaast gaan we ook aan de slag met jouw promotieplan waarin jouw marketing- en PR-strategie aan bod komen.

Populaire berichten

 • Branding als basis

  Branding is je basis

  Branding is je basis   Ondernemingen groot of klein, [...]

 • Ontdek 4 veelvoorkomende fouten in content creatie

  Als zzp’er maak je vaak zelf je content. En [...]

 • Instagram abonnementen, wat nu?!

  Het is zover: Facebook en Instagram komen met betaalde [...]

Amber van Sluijsdam

Hoi, ik ben Amber van Sluijsdam, een ondernemende marketeer gespecialiseerd in Public Relations en merkbeleving, personal branding expert en business coach. Ik werk met ondernemers, MKB met business over de hele wereld en lokale bedrijven met internationale ambities.

Ready to sparkle?

Neem nu contact op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.