De why?

De WHY?

Je kent ‘m vast wel of je hebt er in ieder geval van gehoord. The WHY, HOW, WHAT van Simon Sinek. Het model waarbij je opzoek gaat naar jouw drijfveer, jouw why.

De why kan je ook jouw raison d’être noemen. Dat vind ik zelf ook leuker en sexier dan jouw why, zielsmissie of wat je het ook noemen…

Anyways, jouw raison d’être is jouw drijfveer, jouw reden om te doen wat je doet en dus ook wie je bent. Als je doet wat past bij jouw raison d’être dan krijg je daar energie of voldoening van. Voor mij is dat mensen helpen met mijn kennis en ervaring en genieten van de kleine dingen zoals lekker in de zon zitten met een theetje en de kat op schoot.

Hoe wist ik wat mijn raison d’être was?
Door de vraag te beantwoorden waar ik blij van word en energie van krijg. In het begin is het een waslijst van met mijn katten knuffelen, dansen in de keuken op Whitney Houston nummers, werken in een internationaal speelveld, vrijheid om zelf te kiezen wat ik wil doen etc. Een tip voor als je het lastig vindt; hou een dag bij waar je blij van wordt!

Ik heb daarna alles van de lijst in hokjes geplaatst. Er was een hokje privé, hokje werk etc. En zo vond ik verschillende thema’s passies. Dat hielp enorm om te vinden wat ik zou moeten doen in mijn business en wat er echt privé is.

Deze lijst doorgaan en verdelen in thema’s/hokjes doe je niet alleen met je hoofd, maar ook met je gevoel. Door met je gevoel door de lijst te gaan ontdoe je je van alles wat je leuk vindt omdat dat verwacht wordt van de maatschappij of jouw vriendenkring.

Zo zijn er duizenden meiden die rondlopen op 10cm stiletto’s omdat het op Instagram, de catwalk of in tv-shows ook zo is. Maar hoeveel zouden erop lopen omdat ze oprecht vinden dat het bij ze past en zich op en top zelfverzekerd voelen op die 10cm+ naaldhakken?
Een ander voorbeeld, en wellicht wat confronterend. Hoeveel mensen hebben er in een relatie omdat is wat de maatschappij verwacht en niet omdat ze er zo ontzettend gelukkig van worden?

Ik ben er oprecht van overtuigd dat als je naar jouw raison d’être luistert en elke dag probeert gelukkig te zijn en te doen waar jij energie van krijgt, dan komt de rest vanzelf. Iedereen verdient het om ultiem gelukkig te zijn. Of dat nou is van dansend koken met Whitney Houston, het verschil maken op televisie, een boek schrijven over een bepaald onderwerp om anderen te inspireren om te helpen of suppen door de natuur is, het maakt niet uit!

Daarom is Opzoek gaan naar jouw raison d’être is het eerste wat we gaan doen in jouw business coaching of personal branding traject. Het hoeft niet in een perfecte omschrijving, je mag ‘m ook zeker aan blijven passen want iedereen verandert, maar het belangrijk om te weten wat jouw energie geeft en hoe jij het verschil kan maken, want iedereen is uniek en heeft iets unieks te delen.

Populaire berichten

 • Branding als basis

  Branding is je basis

  Branding is je basis   Ondernemingen groot of klein, [...]

 • Ontdek 4 veelvoorkomende fouten in content creatie

  Als zzp’er maak je vaak zelf je content. En [...]

 • Instagram abonnementen, wat nu?!

  Het is zover: Facebook en Instagram komen met betaalde [...]

Amber van Sluijsdam

Hoi, ik ben Amber van Sluijsdam, een ondernemende marketeer gespecialiseerd in Public Relations en merkbeleving, personal branding expert en business coach. Ik werk met ondernemers, MKB met business over de hele wereld en lokale bedrijven met internationale ambities.

Ready to sparkle?

Neem nu contact op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.