Mijn lessen als ondernemer

Alweer 4,5 jaar sta ik ingeschreven bij de KVK. Veel geleerd met vallen, opstaan, ontdekken, onderzoeken en proberen. Wat waren mijn belangrijkste lessen in die afgelopen 4,5 jaar?

Hier komen ze!

1 Alleen ga je snel, samen kom je verder

Het werken als zzp’er kan eenzaam zijn. Gelukkig had ik bij mijn opdrachtgevers vaak een team zoals bij Fresh ’n Rebel en Flo Group waardoor ik daar altijd collega’s heb gehad.

Maar het moment dat je verder wil, vastloopt of gewoon even niet meer weet hoe… Dan is het fijn om mensen om je heen te hebben die het beste met je voor hebben. Ik kan dit typen en ik heb niet opgegeven vanwege een aantal onmisbare steunpilaren. Die steunpilaren zijn grappig genoeg 3 (oud) opdrachtgevers, mijn mastermindgroep, ondernemer Noëlla van Good Place 2 Work, voorbeeld en inspiratie Iris van Van Rooij & Rappard en natuurlijk mijn ouders, familieleden & vriendinnen.

Het Van Sluijsdam Brandingstraject komt misschien van mij, maar dat zou ook zeker niet bestaan onder de steun en motivatie van twee fantastische personen. Dus hierbij mijn eeuwige dank voor Raimond & Dorine voor de schop onder m’n reet!

2 Luister naar je onderbuikgevoel, het heeft altijd gelijk

Het lijkt een dooddoener maar dat stemmetje vanuit je onderbuik dat je iets wel of niet moet doen heeft altijd gelijk. Keuzes maken uit angst, zijn keuzes die je meer kosten dan opleveren. Zoals de keuze om een opdracht aan te pakken uit de angst voor geen inkomen of dat je niet jezelf promoot bij media of bij een event voor spreker vanwege de angst dat ze je niet goed genoeg vinden. Wees niet bang en spring! Risico’s nemen hoort ook bij ondernemen.

3 Wie schrijft die blijft, of heeft in ieder geval een case voor de rechter…

Niet de leukste les, maar schrijf en bevestig al je meetings. Contracten en overeenkomsten zijn jouw houvast bij onenigheid of discussie. Soms is een akkoord op een offerte niet voldoende en hoe stom papierwerk ook is… Het is zo ontzettend belangrijk!

Zorg dat je in je recht staat! Plus met bewijs krijg je niet die vreselijke “neem het niet zo persoonlijk” opmerking.

4 Niet iedereen verandert met je mee en dat is okee

Ik ben een harde werker en zeker in mijn eerste jaren als zzp’er ging ik maar door. Terwijl vriendinnen bezig waren met trouwen, hun kinderen of de vraag of hun echtgenoot zou vreemdgaan was ik bezig met mijn financiën, branding, content, opdrachten zoeken, opdrachten uitvoeren en up-to-date blijven over social media. De interesses matchten niet meer. Terwijl zij angsten hadden over of hun man vreemd zou gaan (wat ook zo was btw 😉) had ik angst over of ik wel of geen werk zou hebben het komende halfjaar.

Tijden heb ik het heel erg gevonden dat vriendschappen verwaterde en ik gaf mezelf de schuld. Maar een vriendschap moet van 2 kanten komen, dus nee het was niet mijn schuld. In alle gevallen was ik zelfs degene die als laatste had voorgesteld iets leuks te gaan doen waarna de communicatie was doodgebloed.

Gelukkig is er ook goed nieuws, want waar vriendschappen wegvallen zijn er ook veel hele leuke nieuwe mensen in mijn leven gekomen. Veelal sterke onafhankelijke ondernemende dames en ook heerlijk eigenzinnige en grappige mannen die net zo direct tegen mij zijn, als ik tegen hen.

Zoals mijn moeder altijd zegt; “Het leven is een treinreis. Soms gaan er mensen van je trein en soms komen ze aan boord”. Daar heeft ze helemaal gelijk in!

5 Niets is onmogelijk of zoals Marie Forleo zou zeggen: EVERYTHING IS FIGUROUTABLE!

Ik heb in een de afgelopen jaren geleerd dat ik meer kan dan ik ooit had bedacht.

Een voorbeeld.

Mijn business begon toen ik wilde verhuizen eind 2018 maar toen leek ik te moeten kiezen tussen een nieuw huis kopen en m’n business starten omdat Baas Makelaardij mijn allereerste klant werd. Eind 2020 heb ik als zzp’er een fantastisch appartement in de historische binnenstad van Dordrecht gekocht onder de vraagprijs. En dat was in de tijd van omhoogschietende huizenprijzen, vechten om een plekje om überhaupt een huis te kunnen bezichtigen…

Maar niet alleen dat, ik blijk supergoed te zijn in dingen koppelen en verbanden zien tussen marketing en sales. Maar ook in het vertalen van een merkidentiteit naar verschillende lokale markten, kortom International marketing.

Of zelfs het meest recente; een brandingstraject waarbij je super simpel jouw merkwaarden, content en promotieplan voor elkaar hebt. Ik wist jarenlang, dit brandingstraject zou toch niet zo moeilijk en lastig moeten zijn. Het duurde even maar mijn onderbuikgevoel had gelijk en ik heb gewoon zelf een traject gemaakt. Wie had 4,5 jaar geleden gedacht dat ik dat zou kunnen?

Uiteraard zijn er nog veel meer lessen die ik heb geleerd door keihard op m’n bek te gaan. Maar die bewaar ik tot de tijd daar rijp voor is. So stay tuned!

Populaire berichten

 • Branding als basis

  Branding is je basis

  Branding is je basis   Ondernemingen groot of klein, [...]

 • Ontdek 4 veelvoorkomende fouten in content creatie

  Als zzp’er maak je vaak zelf je content. En [...]

 • Instagram abonnementen, wat nu?!

  Het is zover: Facebook en Instagram komen met betaalde [...]

Amber van Sluijsdam

Hoi, ik ben Amber van Sluijsdam, een ondernemende marketeer gespecialiseerd in Public Relations en merkbeleving, personal branding expert en business coach. Ik werk met ondernemers, MKB met business over de hele wereld en lokale bedrijven met internationale ambities.

Ready to sparkle?

Neem nu contact op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.