Branding is je basis

Branding is je basis

 

Ondernemingen groot of klein, branding is de basis van je business en je marketing.

Waarom? Omdat in je branding je DNA voor je bedrijf staat.

Branding is de formulering van je merkwaarden, ook wel beter bekend als kernwaarden. Deze merkwaarden zijn de basis voor de waarden waar jouw onderneming mee onderneemt, keuzes maakt en welke personeelsleden of samenwerkingen bij je passen.

Je kan het vergelijken met de normen en waarden die je hebt als mens.

Nu zijn vaak de merkwaarden redelijk algemeen. Denk aan termen als Duurzaamheid, On Trend, Vrouwelijk Ondernemen of Diversiteit. Dit zijn ook meteen hele populaire termen die je voorbij ziet komen bij veel bedrijven.  Daarom moet je als bedrijf ook jouw unieke inzichten toevoegen. Duurzaamheid is voor iedereen anders, hetzelfde geldt voor de definitie van vrouwelijk ondernemen.

Wees specifiek

Bij het omschrijven van je merkwaarden en de unieke inzichten, wees daarbij zo specifiek mogelijk.  Een voorbeeld van mijn eigen business Van Sluijsdam Branding & PR. Mijn merkwaarde is “Branding is basis”. De unieke inzichten daaraan gekoppeld zijn voor mij:

  • Ken je kracht en vertel vanuit daar jouw verhaal
  • Zonder goede branding/ basis ben je stuurloos / kip zonder kop
  • Ken je basis zodat je dromen waarmaken een stuk makkelijker gaat!

In dit voorbeeld zie je heel duidelijk dat ik me bezighoud met branding omdat ik keer op keer op keer gezien heb dat als de branding fucked up is, de onderneming gewoonweg niet weet waar ze voor staan. Het resultaat van een fucked up branding/basis?

  • Je trekt personeel aan dat na 2 of 3 maanden weer weg is want het klikt gewoon niet.
  • Het lijkt alsof er leugens worden verkondigd. Want hoe graag een onderneming misschien duurzaam wilt zijn, ze zijn het niet omdat het niet in het DNA zit. Het wordt gezegd als marketingtool. Uiteindelijk prikken klanten door die trucjes heen want dan blijkt “geen woorden maar daden” altijd weer de realiteit.
  • Het laatste puntje, dat is echt specifiek me. Ik ben als persoon de laatste jaren veel bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling, manifesteren en ondernemen. Ik heb ondervonden dat als je uitgaat van iets wat je niet bent, dan word je niet gelukkig en misschien wel belangrijker, dan sta je niet in je kracht.

Branding is ook jouw merkverhaal

Naast de merkwaarden incl. unieke inzichten is branding nog veel meer. Het is het verhaal wat je vertelt. De onderneming is ontstaan uit een behoefte, een les of misschien zelfs wel een gat in de markt.  Zo is Marketing Bestie ontstaan uit mijn eigen behoefte om iemand te hebben om mee te sparren over marketing. Stel je wilt een leuke reel opnemen dan is het toch fijn om een bestie te hebben die je daarmee kan helpen zonder dat je trilbeelden krijgt.

Zoals branding is marketing ook zo enorm breed, veranderlijk en een echte puzzel. Als ondernemer / zzp’er wil je dat niet allemaal in je uppie doen.  Dan komt je Marketing Bestie aangerend 😉

In jouw branding ligt ook de basis van jouw merkverhaal.

Doelgroep omschrijving… Wel of geen onderdeel van je branding?

Iedere onderneming heeft klanten en jouw klanten zijn in het meeste fantastische geval ook je doelgroep. Maar ik vind je doelgroepomschrijving geen onderdeel van je branding.  Wel kan je jouw branding gebruiken om je doelgroepomschrijving te maken.  Ze hebben namelijk de behoefte aan jouw producten of services. Ze voelen zich aangetrokken tot jouw merkwaarden en jouw interpretatie daarvan. En je kan heel specifiek persona’s maken want wat past er beter bij jouw branding; een Apple- of Samsung-gebruiker? Met alle respect, maar die twee zijn echt heel verschillend.  Zo wordt het inbeelden van de ideale klant een stuk makkelijker!

Wat kan je als je branding op orde is?

Als je branding op orde is dan heb je een kompas om op te varen.

Dus je kan dan eigenlijk alles!

  • Goede Employer Branding neerzetten en zo de juiste mensen aantrekken bij je bedrijf.
  • Relevante en on-point content maken incl. contentplanner & contentstrategie
  • Een PR-strategie wordt een ei’tje want je weet waar je gezien wil worden, bij wie je in de podcast als gast wil zijn en wat je wil vertellen.
  • Keuzes maken in je bedrijf, zoals met wie je wil samenwerken of waar je verkocht wil worden. Het kan je zelfs inspireren voor de inrichting van je winkel of kantoor.

Branding vs. Brand indentity

Branding wordt vaak verwisseld met brand identity. Logisch want het visuele aspects is superbelangrijk!  Naast een duidelijke branding hoort dan ook een ijzersterke brand identity.  Brand identity is je logo, lettertype, stijl voor visuals, tone of voices etc. Oftewel je huisstijl.  Een goede brand identity kan je het beste laten maken bij een goede en vooral creatieve vormgever die niet bang is om je te laten zien wat er mogelijk is. Met jouw merkwaarden, unieke inzichten en andere elementen kan je samen met de vormgever brainstormen over een huisstijl. En daarna laat je de vormgever zijn magie toepassen op je business.

Staat branding voor altijd vast?

Branding verandert met de tijd want alles verandert met de tijd. In 2010 was het een crisis en kon je je niet voorstellen dat je 2024 dat huizen onder de 300K zo verkocht zouden zijn.  Maar ook personen veranderen met de tijd. Dit gebeurt door ontwikkelingen in de omgeving en zelfs door trauma’s.

Het is dan ook logisch dat met de tijd ook je branding verandert.

Hoe maak ik mijn branding/ basis inzichtelijk?

Dat doe je simpel met het Van Sluijsdam Marketingtraject. Daarin starten we met het neerzetten van je branding.  Je komt achter de branding door een vragenlijst en een brainstorm met Amber van Sluijsdam.  Daarna zetten we merkwaarden om naar contentonderwerpen en maken een doelgroepomschrijving.  Vanuit daar maken we ook een marketingplan. In 5 simpele stappen heb jij alles wat je nodig hebt voor succesvolle marketing.

Het traject boek je door te mailen naar info@vansluijsdam.com

Populaire berichten

  • Branding als basis

    Branding is je basis

    Branding is je basis   Ondernemingen groot of klein, [...]

  • Ontdek 4 veelvoorkomende fouten in content creatie

    Als zzp’er maak je vaak zelf je content. En [...]

  • Instagram abonnementen, wat nu?!

    Het is zover: Facebook en Instagram komen met betaalde [...]

Amber van Sluijsdam

Hoi, ik ben Amber van Sluijsdam, een ondernemende marketeer gespecialiseerd in Public Relations en merkbeleving, personal branding expert en business coach. Ik werk met ondernemers, MKB met business over de hele wereld en lokale bedrijven met internationale ambities.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.