Marketing over de grens

Je bedrijf kan snel groeien, ook naar het buitenland. Alles is mogelijk vanwege internet en we zijn tegenwoordig logistiek gezien ook op veel voorbereid! Tijd voor wat informatie over marketing over de grens!

De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan in een internationale business omgeving. Ik heb campagnes gecoördineerd in o.a. Nederland, België, Engeland en zelfs China. Daarom deel ik graag met jou wat lessen die ik heb geleerd van marketing doen over de grens.

1. Verdiep je in de lokale gebruiken, doelgroep en levensstijl

Ik woon in Dordrecht en de manier waarop we in Dordrecht en omgeving Rotterdam werken is echt anders dan de Amsterdamse aanpak.  Die lokale verschillen zijn redelijk klein als je het vergelijkt met de verschillen tussen Nederland en China.

Ik leerde al snel dat marketing en sales het beste werken als je je verdiept in de lokale cultuur, taal en lifestyle en jouw communicatie aanpast.

Marketing in China met influencer

Aanspreken in de moedertaal is het meest effectief
Iets wat je moet weten is dat mensen 90% meer bereid zijn te reageren op jouw call to action als die boodschap in hun moedertaal is.

Je komt in Duitsland, Frankrijk of zelfs Nederland niet weg met een Engelse campagne. Het gaat zelfs zover dat je met een Nederlandse campagne totaal de plank kan misslaan in Vlaanderen.

Het gaat verder…  In Nederland en eigenlijk in heel Noord- Europa zijn we fan van wit, clean en natuurelementen maar in Zuid-Amerika mag het juist allemaal kleurrijk en alles mag door elkaar en met elkaar. Dat betekent dat jouw prachtige advertentie in Nederland fantastisch kan werken en in Argentinië niet in de smaak valt.

Kortom; Think Global (je merkwaarden), act local (vertaal ze naar de lokale markt).

2. Puzzel met social media

Social media zijn je beste vriend als het gaat om ondernemen in het buitenland.

Mijn advies is om gewoon 1 hoofdaccount te hebben per passend social mediaplatform. AIs je merk groot genoeg voor een lokaal account, zeker doen! Lokaal werkt altijd beter.

Toch is er wat social media betreft geen heilig advies. Doe wat goed voelt, wat werkt en volg de regels van de 4C’s voor je content. Het is een puzzel en die is voor ieder merk anders. Internationaal gezien wordt de puzzel gewoon iets groter en krijg je meer stukjes.

Lokaal adverteren met online advertisement

Als je adverteert via social media of Google kan je campagnes per land opzetten. Lokaal richten en je advertenties vertalen naar de lokale markt. Dat kan betekenen dat je campagne uitingen in Nederland anders kunnen zijn dan je campagne uitingen in Duitsland. Alles voor het beste resultaat in sales en engagement.

3. Think Global

Terwijl je bedrijf alle kanten opgroeit en grenzen vervagen moet je 1 ding altijd blijven doen. Blijf bij je merkwaarden, jouw USP’s en jouw headline, oftewel bij jouw merkklavertje-4.

Heb je internationale ambities of ook als je die niet hebt; think global. Als in denk groots, droom groots!  Vul ook zo jouw merkwaarden en basis van je merk in.
Zo sta je nooit in de weg van groei en weet je ook als je bedrijf ineens 3x zo groot is wat je voor ogen had en hebt.

Stand op IFA (Duitse beurs)

4. Verdiep je in de lokale regels

Wist je dat ze in België veel verder zijn in de wetgeving rondom online advertisement en influencer marketing? Daar moet je wel rekening mee houden als je aan de slag gaat als Nederlandse ondernemer in Vlaanderen of Wallonië.

Ook handig om te weten: in Europa hebben we strenge wetgeving rondom privacy en die wordt met de jaren alleen maar strenger. In Amerika zijn ze nog niet zo ver.  Dat betekent dat je daar makkelijker aan nieuwe mailadressen kan komen voor maillijst en je in Europa meer je best moet doen voor een goede database e-mailadressen.

En dat is pas het ieniemienie topje van de ijsberg. Zoek alles goed uit!

5.Werk met lokale PR-bureau’s

Wil je in Vlaanderen in de media komen? Of juist in de Duitse media of de Franse?
Niemand heeft een goed overzicht van welke media er lokaal zijn en welke er populair zijn. Als je werkt met lokale PR-bureaus dan heb je direct professionals die je alles kunnen vertellen over de lokale media, lokale levensstijl, de lokale regels en meer.  Perfect voor jouw lokale merkactivaties!

Plus, kies voor een PR-bureau en niet een marketing agency. Een PR-bureau heeft als focus om jouw engagement te verhogen en komen vaak met originele ideeën als campagnes. Origineel en lokaal, dat is wat je wil!

6. Een goede voorbereiding en planning is key!

Het is bijna te eenvoudig voor woorden en toch is dit waar het meestal misgaat. Als je een campagne internationaal gaat aanpakken dan zijn er superveel partijen betrokken die ook nog eens niet allemaal dezelfde taal spreken. Voorbereiden, goed briefen en transparantie zijn hierbij ontzettend belangrijk.

Ik heb productlanceringen meegemaakt waarbij producten niet op tijd geleverd konden voor de pers. Het liefst heb je namelijk direct een fantastische review in een magazine als het product op de markt komt. We moesten snel schakelen om dat voor elkaar te krijgen en dat lukte alleen door een fantastische goede voorbereiding.

Ik had zelfs campagnes voor nieuwe producten zonder dat het merk een eigen webshop had, wat betekende dat je met alle marketing en communicatie per land afhankelijk was van logistiek, sales én de verkopende partners.  Ga dan maar eens een influencer marketing actie opzetten. Ook dit is gelukt door een topteam, fantastische PR-mensen en een extreem goede voorbereiding.

PR Event in Antwerpen

7. Wees transparant met je partners

Ik werk in internationale campagnes graag met lokale en dus externe PR-bureaus.

Om te zorgen dat alles soepel verloopt is het belangrijk dat je elkaar vertrouwt. Je vertrouwt op elkaars expertise en beloftes. Daarom is het enorm belangrijk om transparant te zijn. Soms is er gewoonweg geen budget, verandert er ineens iets op het hoofdkantoor en moet een campagne worden gewijzigd. Schakel snel en wind er geen doekjes of smoesjes om. Wees transparant met elkaar zodat je snel en goed met elkaar kan werken.

Uiteraard is er veel meer te vertellen over marketing over de grens. Ook is ieder merk uniek en dus ook de internationale marketingaanpak.  Als marketingmanager en marketing coördinator heb ik heel veel internationale campagnes, productlanceringen en evenementen mogen doen. Een van de 2 leukste dingen in marketing: een merk tot leven brengen en zoveel mogelijk mensen bereiken ongeacht waar in de wereld ze wonen.  Daarom ben ik in te huren als interim (international) marketingmanager.  Mail voor meer info of een kennismakingsgesprek naar info@vansluijsdam.com of kijk op LinkedIn.

Marketing in china

Populaire berichten

  • Branding als basis

    Branding is je basis

    Branding is je basis   Ondernemingen groot of klein, [...]

  • Ontdek 4 veelvoorkomende fouten in content creatie

    Als zzp’er maak je vaak zelf je content. En [...]

  • Instagram abonnementen, wat nu?!

    Het is zover: Facebook en Instagram komen met betaalde [...]

Amber van Sluijsdam

Hoi, ik ben Amber van Sluijsdam, een ondernemende marketeer gespecialiseerd in Public Relations en merkbeleving, personal branding expert en business coach. Ik werk met ondernemers, MKB met business over de hele wereld en lokale bedrijven met internationale ambities.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.