Hoe zet je social media in?

Social media gaat van mijn bedrijf een succes maken!

Dit of een variant erop wordt veel geroepen door ondernemers, marketeers en influencers. Uiteraard is het in sommige gevallen waar. Helaas voor de meeste van ons niet. Hoe je social media wel kan inzetten, daar kan je nu meer over lezen!

Allereerst, wat zijn social media ook alweer?
Social media zijn een verzamelnaam voor alle online platformen en kanalen die interactie tussen gebruikers mogelijk maken. Gebruikers op social media staan met elkaar in verbinding, bijvoorbeeld door online ‘vrienden’ met elkaar te worden en kunnen zo communiceren.

De stand van zaken in Nederland
In Nederland zijn er meer dan 14.375.566 gebruikers van 15 jaar of ouder. En zijn qua aantallen Facebook en Youtube nog steeds de grootste platformen in Nederland. Snelle groeiers zijn natuurlijk TikTok (inmiddels +4 miljoen Nederlandse gebruikers) en Snapchat (+ 3,9 miljoen Nederlandse gebruikers). X/ Twitter verliest veel gebruikers en lijkt ook niet meer terug te krabbelen uit het door Elon Musk gegraven graf.

(alle cijfers komen uit het NewCom Social Media Onderzoek)

Hoe kan je social media inzetten voor jouw marketingstrategie?

Social mediaplatformen werken als een soort megafoon. Je hebt snel veel bereik onder mensen die het algoritme selecteert als vergelijkbaar met je volgers en vergelijkbaar met mensen die jouw geplaatste content leuk vinden. Dan hebben we de eerste tips al direct te pakken!

  1. Zorg voor een schone community (volgers) zodat het algoritme zijn werk kan doen. Je hebt niets aan bots als volgers. Het is ook niet belangrijk hoeveel volgers je hebt. Het is wel belangrijk hoeveel goede en waardevolle volgers je hebt.
  2. Plaats content die jouw ideale klant kijkt. Likes en comments worden steeds minder gemeten omdat kijkers op social media niet meer zo veel liken of reageren op je post. Zeker bij reels op Instagram, ideeën op Pinterest en video’s op LinkedIn is kijktijd belangrijker dan dat duimpje of hartje.
Social media tips

Verder zijn social mediaplatformen altijd van derden en niet van jou. Jouw prachtige boodschappen staan in een onlineomgeving bomvol advertenties van niet-gerelateerde bedrijven en ze hoeven maar één ding aan te passen in hun voorwaarden en poef jij bent je content of je volgers kwijt. Of je wordt gehackt, wat dagelijkse kost is bij o.a. Meta en LinkedIn… Als jij dan niet jouw account kan terugkrijgen, ben je poef, alles kwijt.

  1. Zorg voor extreem goede beveiliging op je accounts. En sla je back-upcodes op. Dit kan op het moment dat je gehackt bent het verschil maken. Hoe je dat doet, vind je hier! 
  2. Gebruik social media om je eigen klantendatabase te bouwen zoals met een nieuwsbrievensysteem. Social mediaplatformen zijn de megafoons voor jouw boodschap. Daarna haal je de potentiële en bestaande klanten naar een hoger niveau naar communicatieplatformen voor betere content en meer engagement.
Socials

Wat je ook absoluut niet moet vergeten is dat Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn, TikTok of welke platformen je ook gebruikt maar één onderdeel zijn van jouw marketingstrategie. Het is niet het einddoel of een soort wondermiddel. Het is vooral gratis, makkelijk en je kan snel veel bereik hebben. Dat laatste krijg je sowieso als je betaalt.

  1. Maak social media niet het hoofddoel van je campagne of je marketingstrategie. Het is één van de middelen tot het doel: een succesvolle business.
  2. Kies voor platformen die bij jouw merk en jouw doelgroep passen. Je kan superveel posten op LinkedIn maar als jouw doelgroep dat social mediaplatform niet gebruikt is het zonde van je tijd. (Ja, het kan dat je doelgroep niet op LinkedIn zit, daar zijn maar ongeveer 5 miljoen Nederlandse gebruikers)

Belangrijk! social media zijn vluchtig. Een story is 24 uur weg en highlights worden niet veel bekeken. De lifecycles zijn kort, waarom zou je dan enorm veel energie steken in het maken van content alleen voor social mediaplatformen?

  1. Maak kwalitatieve content voor jouw eigen communicatiekanalen zoals je website. De plek waar engagement of het omzetten van views naar aankopen het hoogst is. Maak spin-offs van die content of gebruik de foto’s of stukjes van de video waar je in hebt geïnvesteerd. Zo heb je snel veel content voor je social mediaplatformen en kan je jouw doelgroep leiden naar jouw website voor meer!

De laatste en belangrijkste tip is: maak relevante content voor je doelgroep. De tips daarvoor lees je hier: (4c’s)

Nu kan je zelf aan de slag met je socials… of doe het Van Sluijsdam Brandingstraject om jouw complete marketingstrategie te maken. We starten met de basis: jouw merkwaarden en wat jou uniek maakt. Dat zetten we om in voor jouw merk relevante contentonderwerpen en maken we een promotieplan op basis van organische (niet-betaalde) communicatiemiddelen en PR. Uiteraard kunnen we het promotieplan aanvullen met betaalde campagnes.

Populaire berichten

  • Branding als basis

    Branding is je basis

    Branding is je basis   Ondernemingen groot of klein, [...]

  • Ontdek 4 veelvoorkomende fouten in content creatie

    Als zzp’er maak je vaak zelf je content. En [...]

  • Instagram abonnementen, wat nu?!

    Het is zover: Facebook en Instagram komen met betaalde [...]

Amber van Sluijsdam

Hoi, ik ben Amber van Sluijsdam, een ondernemende marketeer gespecialiseerd in Public Relations en merkbeleving, personal branding expert en business coach. Ik werk met ondernemers, MKB met business over de hele wereld en lokale bedrijven met internationale ambities.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.